HEDENDAAGSE (klassieke) MUZIEK

JOS SMEETS (pseudoniem voor deze muziek soms Lado Derjosz) componeert ook “moderne klassieke” muziek. 
Dit kan voor diverse bezettingen zijn: van soloïst tot groot orkest.
Hieronder een aantal video’s van zijn stukken. Wederom zijn de video’s van zijn hand.

DISCLAIMER: alle muziek is door Jos gecomponeerd, niet door KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE!

N.B. De originele beeldkwaliteit van de videobeelden van Is er Dood na dit Leven? en Inventio Bicinia,
zijn ondermaats, daar ze destijds niet met professionele camera’s zijn opgenomen.

Is er Dood na dit Leven? (2012)
Dit is een driedelige dodecafonische miniatuur voor symfonie-orkest en geluidspoor, waarin het idee van “dood” onderzocht wordt.
De stem van Pastor Bert stelt een aantal fundamentele vragen, gebaseerd op The Work van Byron Katie. Alle andere stemmen doen allerlei uitspraken over de dood, veelal volgens de materialistische visie. Het slotwoord heeft echter de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh:
“And that is why the notion of Death cannot be apllied to Reality.”
Uitvoerenden: Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Lucas Vis

Gesamtkunstwerk – For they shall inherit the earth (trailer)
Compositie geschreven in 2020 in opdracht van NMEAC (Aken).
Het thema van de concertavond was Blue Planet. Naast een muzikale 8-delige compositie, bedacht Jos een verhaal (ontstaansgeschiedenis Aarde t/m toekomstvisie) en maakte hij er een film bij die tijdens de uitvoering in de Klangbrücke (Aken) te zien was. De instrumentklanken (fluit, piano, etc.) die te horen zijn, vormen een eenvoudige mock-up uit de computer, want de muziek werd uiteraard LIVE door het ensemble uitgevoerd. 


Octobells (2007)

In 2007 organiseerde de Stichting Limburgse Componisten Tour de Carillon: ons eerste collectieve project. Alle aangesloten componisten werden in staat gesteld een nieuwe urenmelodie voor één van onze Limburgse carillons te componeren. Dit is mijn stukje Octobells dat ik voor de Sint Petrus’ Bandenkerk van Venray schreef. In de video kunt u meer informatie lezen over het gehele project. 

Inventio Bicinia for 2/4 Woodwinds (2019)
Dit werk werd uitgevoerd tijdens het concert Miniatures for Woodwinds van onze stichting (Stichting Limburgse Componisten) in samenwerking met de Kopermolen in Vaals, 16 november 2019.
Uitvoerenden: collega-componisten Ricarda Schumann (dwarsfluit), Ton Verhiel (baritonsaxofoon), bijgestaan door Paulien Dieteren (basklarinet) en Beppie Paquay (klarinet).
Dit zijn allemaal twee-stemmige composities, maar speciaal voor dit concert heb ik het laatste deel voor 4 stemmen gezet.

Vide Ambigu (2022)
Dit werk werd geschreven in het kader van het project
Hommage aan componiste Andrée Bonhomme van de Stichting Limburgse Componisten in samenwerking met de Stichting Maastrichtse Componisten en de Stichting Andrée Bonhomme.
Uitvoeringen: 25 november, Heerlen & 26 november, Maastricht, 2022.