Dick Gebuys
Dick Gebuys
Dick Gebuys (1954) werd geboren in Rotterdam. Hij groeide op in Feijenoord en Charlois. Hij haalde zijn middelbare schooldiploma op de SG. Hugo de Groot. Hij studeerde daarna Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, afstudeerrichting Middeleeuwse taal- en letterkunde (bij Herman Pleij). Studeerde vervolgens Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Gent (bij Walter Prevenier en Ludo Milis). Hij werd in 1979 leraar op het Sintermeertencollege in Heerlen. Dick speelde met leerlingen veelvuldig toneel. Hij organiseert sinds 1979 ook literaire en culturele activiteiten: in Heerlen, Rotterdam, Dordrecht, Maastricht, Gent, Hasselt, Parijs, Ho Chi Minh City en Hanoi. Hij deed meer dan 30 maal een boekenweekprogramma voor het Theater Landgraaf. Dick werkt al 25 jaar in de Pauluskerk in Rotterdam aan literaire projecten met de bezoekers. Zijn debuut als dichter was in 1984 met ‘De vrede van Galilea’, de eerste van 9 dichtbundels. Hij nam deel aan verschillende internationale onderwijsconferenties, vanuit zijn discipline van cultuur- en literatuuronderwijs.
Je kunt Dick boeken via de schrijverscentrale.
Volg Dick ook op facebook.
Projecten van Dick
Hij begeeft zich graag op het kruispunt van diverse culturele disciples,
zoals muziek en literatuur of literatuur en beeldende kunst.
April 2015 – Cocktail
‘Cocktail’ gaat over het tragische lot van jonge mensen die in onze moderne samenleving op zoek zijn naar geluk, naar waarden en normen. Ze zijn soms in de war over zulke kernwaarden als oprechtheid, schoonheid en goedhartigheid. Op hun zoektocht worden Di Li’s hoofdrolspelers met hun rug tegen de muur geduwd, wordt hun geen andere keus gelaten, dan die van het najagen van extremiteiten, maar concluderen ze dan uiteindelijk dat ze de maatschappij de morele schuld moeten terugbetalen, die ze op zich geladen hebben. Dick Gebuys vertaalde deze verhalen van de Vietnamese schrijfster Di Li in overleg met haar uit het Engels in het Nederlands.
Januari 2018 – Berini
In deze verzameling van oorspronkelijke blogs, trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema’s en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam (waar hij geboren werd en opgroeide), naar Vlaanderen (waar hij het leven pas echt leerde kennen), naar Limburg (waar hij nu al weer bijna 40 jaar woont) en naar Duitsland (waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet).
Voor meer informatie klik HIER.
Oktober 2019 – Kampen des doods
Dick Gebuys bezocht een aantal concentratiekampen, bezocht plekken waar Joodse of Roma- en Sinti slachtoffers werden bijeen gedreven, waarna ze uiteindelijk naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd en veermoord. Hij schreef daarover een reeks gedichten. Als waarschuwing tegen onverschilligheid, in onze tijd: Ruanda, Burundi, Myanmar, Syrië, Irak. En tegen de oorlog van Rusland in Oekraïne…
Voor meer informatie klik HIER.
Januari 2020 – Jezelf blijven ontwikkelen
Dit boek vertelt het levensverhaal van Dick Gebuys, zoals hij het in vele gesprekken vertelde aan de schrijver van dit boek, Dick Gebuys. Het verhaal van iemand die geen uitdaging uit de weg ging die het leven hem bood en die de lessen die hij daaruit trok meenam op zijn levenspad om daaruit een positieve kijk op dat leven af te leiden. En een visie op onze maatschappij en de politiek, die heel erg bij deze tijd past. Het verhaal van iemand die alle kansen greep om zich te ontwikkelen. En die zich steeds is blijven ontwikkelen.
Voor meer informatie klik HIER.
Oktober 2020 – De hondenmoeder
Dit boek is te bestellen via deze link.
November 2020 – Verloren voetstappen
Dit boek is te bestellen via deze link.
November 2021 – Zeventig
In 2021 zijn componisten Arno Dieteren en John Slangen 70 geworden. Nog voor de coronapandemie, had JOS het idee om voor hun jubileumconcert een hoorspel met live-muziek te maken. Voor de tekst vroeg hij DICK.
Dick schreef gebaseerd op herinneringen uit zijn eigen leven en op zijn kennis van de afgelopen zeventig jaar in onze eigen geschiedenis het levensverhaal van twee mensen van zeventig: een man en een vrouw, die ooit samen een relatie hadden gehad en nu weer bij elkaar in de buurt zijn komen wonen. Mariska Gebuys maakte hier weer mooie foto’s bij.
September 2022 – Faut Vivre (Mouloudji, de schrijver, de zanger, de schilder, de jongen van de straat)
Dick Gebuys verdiepte zich in de veelzijdige artiest Mouloudji. Zijn rol in de Groupe Octobre, zijn verblijf in het Theatre de l’Atelier en zijn veelvuldige bezoekjes aan het Café de Flore. In de ‘trac’ die hem bij ieder optreden haast verstikkend benauwde, in zijn wonderbaarlijke talenten en zijn bijzondere stem. Het boek vertelt over de wereldpremière van ‘Le Déserteur’ met Mouloudji’s essentiële laatste strofe, op 7 mei 1954, toen Frankrijk bij Dien Bien Phu verslagen werd door het Vietnamese bevrijdingsleger. over Dick’s inspirerende ontmoetingen met zoon Gregory Mouloudji en collega Francesca Solleville. Dick loopt in de voetsporen van de grote meester door Parijs en herkent ondanks hun grote verschillen toch veel in Moulou… ook bij hun voortdurende verlangen naar de liefde. Het boek toont hoe toeval alles in het leven kan bepalen, op voorwaarde dat je er wel voor open staat, het wilt zien. Bijgaand twee filmpjes van presentatie van het boek in het cabaret Au Lapin Agile op 18 september 2023: door Paul Boute. Klik HIER en door Ivo Rosbeek. Klik HIER.
Voor meer informatie klik HIER.
Februari 2023 – Nostalgia for the countryside, the soul of the individual, of the people, of the nation (Portrait of Dang Nhat Minh, Vietnamese moviemaker)
Dit is het eerste Engelstalige boek over de bekende Vietnamese filmregisseur en schrijver Dang Nhat Minh. Dick Gebuys bekeek uitvoerig zijn speelfilms en analyseerde die daarna. Vooral op grond van ‘Nostalgia for the countryside’, ‘When the tenth month comes’ en ‘Don’t Burn’ ontdekte hij een bepaalde thematiek die ook in de overige films is terug te vinden. Het boek bevat ook interviews met acteurs, filmkenners en kijkers. Er staan verslagen in van enkele retrospectieve avonden voor Minh’s films in Hanoi en Ho Chi Minh City. En de schrijver interviewde Dang Nhat Minh diverse keren. De titel geeft al aan waar volgens Dick Gebuys de kracht van Minh’s films ligt: in de zoektocht naar de ziel der dingen. En die ziel ligt op het platteland van Vietnam, in de traditionele samenleving van de dorpsgemeenschappen met haar eigen waarden en normen.
Klik HIER voor de hele film (op Youtube).
Dick met Dang Nhat Minh bij de presentatie van het boek, hierbij was de tv van HMC aanwezig.
Bijgaand filmpje kwam in het journaal van die dag.
Klik HIER. Voor meer informatie klik HIER.
Maart 2023 – Verwondering
Verwondering: iets wat je bevreemdt, waar je tegen opziet, wat opzien baart. Verwondering, dat unieke gevoel dat je iets unieks meemaakt, iets volkomen nieuws ziet. Dat gevoel dat de schrijver zo vaak voelde op allerlei plekken in de wereld, ook vlakbij huis, bij dat hek dat nergens toe dient maar er wel staat. Een loos hek.
Voor meer informatie klik HIER.
Maart 2023 – Een bres in de dijk van een navelstarende samenleving (het werk van Chris de Stoop)
Chris De Stoop schrijft zijn boeken met het vizier scherp op de actuele werkelijkheid van zijn tijd. Maar hij graaft onder de werkelijkheid van alledag zoals de media ons die voorschotelen. En terwijl hij dat doet, is hij steeds op zoek naar de mens in die actuele wereld. De mens in die actualiteit die door diezelfde actualiteit bedreigd wordt. De mens die onder de actuele ontwikkelingen van tegenwoordig vermorzeld dreigt te worden.
Dit boek is te bestellen via deze link.
Mei 2023 – Een spiegel van Indië in die van koloniaal Nederland (De studies en romans van Reggie Baay)
Reggie Baay bestudeerde de geschiedenis van de kolonie Nederlands-Indië en schreef romans de spelen in de Indische en Indonesische werkelijkheid van vóór en na de Onafhankelijkheid.
De titel van dit boek geeft goed aan hoe wij veel van die werkelijkheid van de kolonie, de Indo’s en de Indonesiërs kennen: via de zeef van de koloniale waarneming en geschiedschrijving. Baay probeert in zijn eigen boeken de authenticiteit van de Indo’s recht te doen.
Dit boek is te bestellen via deze link.
“De analyses van Dick van mijn werk in ‘Een spiegel van Indië in die van koloniaal Nederland ‘ zijn mooi en vooral raak. En dat is geen geringe prestatie. Het vereist immers grote kennis en inzicht in ons complexe koloniale verleden. Het tekent de schrijver Dick Gebuys: iemand die beschikt over een vaardige pen en dat vergezeld doet gaan van een zeer brede belangstelling en een grote eruditie.” (Reggie Baay)
Juni 2023 – Een outsider tussen de pedalen (wielerverhalen)
Dick Gebuys volgt al sinds zijn vroege jeugd de wielersport. Op afstand via de televisie, maar ook van dichterbij, met de organisatie van avonden en middagen met wielrenners en wielerliefhebbers, waarbij hij ook de vedetten interviewde. Zoals diverse keren zijn jeugdidool Fedor den Hertog, de gebroeders Harings en Jans Janssen. Hij was één van de eerste abonnees van het wielerkrantje dat Raymond Kerckhoffs in Ubachsberg maakte als middelbare scholier. Hij sprak ook herhaaldelijk met de in Limburg vermaarde wielerjournalist Wiel Verheesen.
Verkrijgbaar vanaf 22 juni. Dit boek is te bestellen via deze link.